fbpx

Poletje v planinski koči

vzhod

Letos poleti nas je 3 kolegice odneslo v hribe. Pa ne samo za dan ali dva, ampak kar za celo poletje. Delo in poletje v planinski koči se sicer sliši sanjsko… vsakodnevni sončni vzhodi in zahodi, lepo vreme, životinsko carstvo vse naokoli, rožice, dobra družba, prima hrana, ni da ni. Vse je res, ampak je treba zraven dodat še čas ko je slabo vreme in se ti zdi, da ima dan 124 ur, pa pomanjkanje vode in elektrike, pohodnike, ki imajo slab dan in mislijo, da smo oskrbniki tam zato, da jih poslušamo in tolažimo, pa priprava zajtrkov z jajci in slanino brez jajc, itd…

V resnici je delo v planinski koči milo rečeno zelo raznoliko. Vsak dan prinese taka in drugačna presenečenja. Namesto budilke so nas nemalokrat v zgodnje jutro prižvižgali svizci, ki so brskali po smeteh v upanju na kak priboljšek, žal pa so našli samo en kup plastike. Brez skrbi, niso ostali lačni, smo jim postregle z jabolčnimi olupki od nešteto rolic štrudlja, ki gre v hribih za med.

Delo v planinski koči je tudi kuhanje v zelooo velikih loncih, neskončno postiljanje postelj in lovljenje prahu po hiši.

Ampak najlepši del dneva pride ko je v hiši mir, ko so pohodniki na poti v dolino, gostje v koči pa siti in veseli. Takrat smo si tudi me vzele minuto, dve, tri in skočile na vrh počakat sončni zahod. Takrat je bil čas za (vedno prepozno) kosilo, babji čvek in obujanje spominov o zadnjem potovanju v Ekvador.

Nenazadnje pa je delo v planinski koči tudi ozaveščanje folka o porabi vode in elektrike, o tem, kako nujno je, da nekaj spremenimo in damo planetu in naravi šanso, da zadiha. Male stvari so v bistvu velike – termoska namesto plastenke je že ena od njih, ker a veš…če ti čaj ali kavo nalijemo v termosko ali tvojo lastno skodelico, je ni treba zavreč, niti porabit vode za pranje… pri več 100 skodelicah se fletno trajnostno pozna 🙌.

Skratka, izkušnja in pol, za boljši občutek kako smo se imele (in kaj si zmudil/-a, če nas nisi obiskal/-a v domu Zorka Jelinčiča na Črni prsti) pa v spodnjem videu.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino