fbpx

Fletno trajnostno

sustainble life

Oziroma – kaj pa ti narediš za lepši jutri? Marsikaj se da, če se hoče. Danes je vse trajnostno, zeleno, eko, bio. Cel cirkus okoli vsega odgovornega. A si odogovoren starš? A si odgovoren potrošnik? Potuješ odgovorno? Živiš odgovorno? A si odgovoren kuhar? A sploh si?

Časi so taki, da bomo vsi skupaj zelo hitro morali najti ravnotežje med našimi življenji in skromnimi željami planeta Zemlja. Če bi oko vrgli v kak učbenik, bi o trajnosti (oz trajnostnem potovanju) najbrž pisalo nekaj v smislu: odgovorni turizem je vse pozitivno, pa tudi vse negativno,  kar se dogaja medtem, ko potujemo, in ki ima vpliv na vse živo in neživo na svetu. Odgovorno potovanje je tudi prostovoljstvo, pa tudi varstvo divjine, divjih živali, plemen, kulture, kulinarike, itd… Ni pa trajnostno samo potovanje, fino je, če se trudimo tudi živeti nekoliko manj sebično in naravi prijaznejše. To pomeni, da vzamemo v račun sledi, ki jih sami puščamo za seboj. 

Ni treba, da svoje življenje vržemo na glavo, važno je, da delamo male spremembe in tudi druge spodbujamo k tovrstnemu ravnanju – #sharingiscaring. 

Spodnji nasveti so le kapljica v morje od stvari, ki jih lahko počnemo/uporabljamo doma ali na potovanju in s tem prispevamo nekaj malega k boljšemu počutju našega planeta.

 • UPORABI TO, KAR ŽE IMAŠ

Nobene potrebe ni, da zapravljamo za stvari, ki jih na poti najbrž niti ne bomo rabili. Ni vse, kar piše na Google-u res, pa tudi par let stara vetrovka bo še zdržala kak južno-ameriški naliv. Jaz še vedno prisegam na 10+ let staro vetrovko (maya maya), ki ni več ravno trendi, me pa ohrani suho. 

 • DOBRO (PO)SKRBI ZA SVOJO OPREMO

Strgane vezalke še ne pomenijo, da so superge za v smeti. Z obiski šivilje, čevljarja in drugih rokodelskih mojstrov v bistvu podpiramo male podjetnike, in tudi tako delamo nekaj dobrega.

 • RAZISKUJ, PREUČUJ, ANALIZIRAJ

Ko pa je res čas za novo opremo, pa poleg cene, barve in modela, poglej tudi firmo, kjer kupuješ. Poceni je lahko toliko dobro, kot je drago lahko zanič. Precej kontra-produktiven je nakup eko šampona od podjetja, ki je znano po svojih nizkih ali celo neobstoječih okoljskih praksah. Vsako, omembe vredno okoljsko in kulturno zavedno podjetje ima na svoji spletni strani objavljen dokument po imenu CSR (Corporate Social Responsibility) – družbena odgovornost podjetja. Preveri in ukrepaj.

odgovornosti
 • POPOTNIŠKE REČI UPORABLJAJ TUDI DOMA

Filtri za vodo, večnamenska steklenica, zložljive slamice, jedilni pribor in zložljive posode/skodelice. Trd pralni prašek, šampon in druge higienske potrebščine v kamnu – kje ima vsa ta roba skupni imenovalec? Z njeno uporabo bistveno pripomoremo k zmanjšanju odpadne plastike. In to je dejansko vse kar šteje, no pa manj puščanja, učinkovitejša in prijaznejša raba za nas in okolje.

 • OBLAČILA, ČEVLJI IN DODATKI IZ RECIKLIRANIH MATERIALOV, OPREMLJENI Z ZNAKOM ”FAIR TRADE” ALI PODOBNIMI CERTIFIKATI

Hitra instant moda je sicer cenovno zelo dostopna, a nič kaj prijazna okolju, namreč za izdelavo samo enega para kavbojk se porabi tudi do 20.000 litrov vode!! Ja, podatek ni pomota, zato se splača dati kak evro več za lepša, bolj kvalitetna in dlje trajajoča oblačila, ki jih ne šivajo otroci.

"EKO" ikone -razlaga
 • TELEFON – PODALJŠEK NAŠIH MOŽGANOV

In naj temu tudi služi. Tisto, kar ni treba vreč na papir, naj ostane v digitalni obliki. Letalske karte, navodila za pot, naslovi, potrdila, obrazci – vse to, če je mogoče, skeniramo ali fotografiramo. Papir so drevesa. Drevesa so življenje. Tisto, kar pa v resnici šteje, pa lahko najde mesto v dnevniku/albumu.

 • MANJ PAKIRANJA, MANJ KOMPLICIRANJA

Čista resnica, pa ne samo, da se z manj stvarmi počutimo bolje mi, tudi planet lažje zadiha. Naj odvečne stvari najdejo prostor v second-hand trgovini ali centru za ponovno uporabo. Na potovanju lahko kak kos oblačila podarimo, zamenjamo, ali uporabimo kako drugače. 

Manj izgovorov. Več akcije. Vsak dan.

N.K.
 • ŽIVLJENJSKI CILJ

Če nič drugega, je biti odgovoren danes popularno. Odgovornost in trajnostni lifestyle sta dobra podlaga za zanimive poste, zabavne storye, predvsem pa sta odlična odskočna deska k boljšemu jutri za vse nas. Sprememba življenjskega stila zahteva (za nekoga manjše, za drugega spet večje) prilagajanje in žrtvovanje, ampak rezultat na dolgi rok je osvobajujoč, zato naj nam recikliranje, ponovna uporaba, brez-embalažni nakupi, minimalizem (do meje, ko se nam pač še zdi udobno), samooskrba, sočutje in  kanček zdrave pameti, pridejo v navado.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino