unnamed

t kot trajnostni turizem

Danes je trajnostno praktično vse, se strinjaš? Vsi poslujejo trajnostno, vsi kraji sledijo trajnostni usmerjenosti, vsakdo živi trajnostno in vsi produkti so trajnostni. Kaj pa pravzaprav pomeni trajnostno? Slovarji pravijo, da je trajnostno tisto, kar s pomočjo različnih mehanizmov in na različne načine ohranja določeno stopnjo kontinuitete. 

unnamed
podatki Svetovne turistične organizacije za leto 2017

Turizem kot tak je daleč najširša veja industrije, v katero so vključene mnoge panoge – letalske družbe, ladijski in cestni prevozniki, ponudniki nastanitev, gostinci, agencije, ponudniki športno-rekreacijskih dejavnosti, igralnice, kulturni delavci, itd… Skratka turizem je velika riba v svetovnem gospodarstvu. World travel and tourism council (WTTC) v svojem poročilu za leto 2019 pravi, da turizem predstavlja več kot 10% svetovnega BDP-ja s konstantno rastjo, ter da je lansko leto ustvaril več kot 300 milijonov delovnih mest vezanih na turistično panogo. Več denarja v globalni mošnjiček prispeva samo še proizvodnja.

IMG_2386

Poleg direktnega ekonomskega vpliva ima turizem tudi velike posredne učinke. Zelo poenostavljeno rečeno so direktni vplivi tisti, ki nastanejo direktno med turistom in ponudnikom produktov in storitev – na primer nakup letalske karte. Indirektni učinki pa nastanejo znotraj destinacije med ponudniki samimi, ko se nabavi material, izplačajo plače, ko se vršijo nove investicije, itd…

Kot vidiš torej, je turizem zelo pomembna in dobičkonosna panoga, vendar tudi zelo destruktivna tako za okolje, kot tudi za ljudi. S pojavom globalizacije, ko čas in prostor prenehata obstajati, ter s tehnologijo, ko vse postane dostopno vsem, se vedno več ljudi odloča potovat. Cene se nižajo (oziroma postajajo vedno bolj kompleksne, ko nihče več ni čisto prepričan kaj plačuje in komu), vedno več igralcev je vpetih v turistično industrijo in seveda si vsak zasluži pošteno plačilo za storitve, ki jih opravlja. 

Zadnje čase se vedno bolj zdi, da je trajnostni turizem le še (dobra) marketinška poteza oziroma prilika za dvig cen produktov in storitev. Več gostov = več denarja. Najverjetneje drži, ampak ne pozabimo na drobni tisk… Več gostov pomeni tudi več avtomobilov, več odpadkov, večjo potrebo po parkiriščih, trgovinah in drugi infrastrukturi, več restavracij, večje bolnišnice, več, več, več,… Trajnostni turizem seveda v svojem bistvu ni slab, saj gre za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, ter za omogočanje normalnega življenja lokalnem prebivalstvu, ampak človeška požrešnost ne pozna meja, zato eni, žal na račun drugih s turizmom želijo le dobro zaslužiti. Svetovna turistična organizacija predvideva 4% rast prihodov turistov vsako leto naslednjih 10 let. 

Paradoks rasti? Ali je turizem sploh lahko trajnosten? Bolj kot to bodo v prihodnosti turistične organizacije postale žrtve svojih uspehov, saj uspešno trženje neke destinacije rezultira v enormnem obisku, gneči, kulturni homogenizaciji, onesnaženosti in stresu lokalnega prebivalstva. V tej luči organizacije iščejo druge skrite kotičke kjer teh težav ni, in jih s promocijo in trženjem uspešno najdejo. Težave namreč. In tako se krog iskanja skritih kotičkov počasi sklene. Problem je le v tem, da jih bo počasi zmanjkalo. 

Ker je prvotni namen turizma zaslužek bi bilo pričakovati, da bo tudi lokalno prebivalstvo dobilo kakšen kos torte, ampak v resnici na destinaciji ostane samo 5 – 10% denarja, ki ga turisti zapravijo. Skratka, trajnostni turizem ni slaba ideja, samo izvedba (zaenkrat še) šepa. Ko se bo zamenjala miselnost, tako popotnikov, kot tudi ponudnikov, se bo cela industrija najbrž zasukala v pravo smer. Dokler pa bo glavni namen turizma zaslužek, pa se bomo morali soočati z degradacijo okolja in izumetničenostjo naravnih dobrin za namen širjenja infrastrukture.

Ko bomo vsi skupaj spoznali, da turizem nima samo ekonomskih vidikov, ampak tudi zelo pomembne socialne vplive, takrat pa bo trajnostni turizem dobil ’T’ z veliko začetnico.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja