fbpx

Hiter skok na Islas Canarias

kanarski otoki

Kanarski otoki so španska avtonomna skupnost, bolj poznana kot, cca 100 km od afriške celine oddaljeno otočje, v Atlantskem oceanu. No, najbolj aktualni pa so seveda kot prima zimska počitniška destinacija za vse, ki ne maramo zimske žlobudre, mraza in jutranje megle. V članku pa nekaj nasvetov, kako Kanarce doživet, preživet in se ob odkrivanju otoških lepot tudi fino zabavat.

Že dolgo se nisem tako veselila počitnic. Covid situacija je poskrbela za pestro papirologijo pred odhodom, Austrian airlines pa za nekaj extra ovinkov po Evropi. Manj evrov, več kilometrov. Prvič v življenju sva ostala na tleh, na pre-bookiranem letu. Ko je slaba volja minila, sva začela iskat alternativo. Z darilno master kartico sva še drugo noč zapored prekinkala na mrzlih in neudobnih letaliških stolih, potem pa le sestopila na Gran Canarii. Prvi vtis ni bil navdušujoč, saj sva pred očmi videla le posteljo in jo tudi po hitrem postopku našla – krasno, kot izložba v Ikei. Dobesedno. Pa lahko noč, ob dveh popoldan in pri cca 30 stopinjah v sobi sva zaspala kot ubita.

Vsak otok je nekaj posebnega in prav za vsakega se splača vzet nekaj dni – midva priporočava vsaj en teden, da se ga doživi malce drugače kot le samo na hitro – instant – turistično. Ker so otoki relativno majhni, je temu primerno tudi javni promet precej skromen. Midva sva sicer poizkusila potovat z avtobusom (predvsem iz razloga, da ni bil na voljo niti en sam rent a car), ampak tak način raziskovanja otoka enostavno vzame preveč časa in živcev.

Prevoz

Najbolj pametno je avto rezervirat prek spleta (vnaprej!), če imaš srečo, se ga dobit tudi direktno na letališču, pa tudi v mestu se najde kakšna pisarna. Najbolj ugodna varianta je Cicar, zelo dobro uporabniško izkušnjo pa sva imela tudi z Autoreisen in Cabrera Medina. Cabrera medina nama je po pomoti najem računal dvakrat, ampak sva denar dobila vrnjen brez težav v nekaj dneh.

Ceste

Ceste na otokih so lepe. Dokler si ne zaželiš poležavat na samotni plaži :). Odvisno kakšen rent a car dobiš, a vožnjo s Cliom po mivki odsvetujeva. Najino vodilo ja, da česar ne najde GPS v avtu, bova težko našla tudi midva. Do kakega pametnega zemljevida se težko pride, v hotelih je izbire bore malo, knjigarn pa, razen v večjih mestih, ni. Ne diraj tam, kjer piše ”stop” ali ”privat”. Midva sva izzivala (plaža je bila na fotki enostavno prelepa) in na koncu vsaj eno tretjino poti nazaj prevozila vzvratno, tako da sva od skrivne plaže odnesla samo heksnšus.

Keš or card?

Žal precejšen del otoka prekrivajo veliki hotelski kompleksi, kjer je vse na dosegu roke. Tam je kreditna kartica tvoj najboljši prijateljica. V hribovskih naseljih in samotnih ribiških vasicah, pa večinoma ljudje še vedno raje poslujejo z denarjem. Kakorkoli že plačuješ, pa vedno pusti kak eur napitnine, ker se na splošno ljudje vedno zelo potrudijo, da ti ustrežejo in so nasploh zelo prijazni in pripravljeni pomagat.

Zajtrk, kosilo, večerja

Hrana na Kanarcih zna bit najboljša, povprečna in zanič. Midva imava že tako ali tako raje manjše in bolj simpl gostilne, zato na otokih nisva imela težav, se dobro najest. Supermarketi varajo s svojo velikostjo in ponudbo. Čeravno lahko kupiš vse na enem mestu, hrana ni kaj prida. Še najbolje se obnesejo bobi palčke ali kakšne lokalne dobrote, ki so pa tudi vedno loterija. Zelo dobro pa se kosi in večerja v:

 • Estrella del Charco (Arrecife, Lanzarote)
 • Tapas Tapas (Mogan, Gran Canaria)
 • Amigo Camilo (Las PAlmas, Gran Canaria)
 • El Rifeño (Las Palmas, Gran Canaria) – sicer maroška restavracija, ampak hrana, vzdušje in videz restavracije pa nad-odlična.
 • Heladeria Peña la Vieja (Las Canteras beach – Las Palmas, Gran Canaria) – prav zares, ampak prav zares najboljši sladoled na svetu!

Nevarnost, ki preži

Ljudje so prijazni. Zelo prijazni, ampak se pa sem in tja najde kak težak. Kot tudi doma in povsod drugje na svetu, zato previdnost nikoli ni odveč. Je pa res, da se tudi nisva potikala naokrog ponoči in izzivala usode. Takole čez palec z lahkoto trdiva, da je potepanje po otočkih varno – brez problema se pusti stvari na plaži, medtem ko se namakaš v (mrzli) vodi, javna parkirišča so varna, vedno je tam nekdo, ki pazi na avtomobil, tudi v barih ni bilo videt žeparjev.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino