fbpx

Čisto pravi galapaški zmaji

iguana

Plazilci, ki spominjajo na male Godzile. Zmaji oziroma iguane, ki so ene najbolj prepoznavnih prebivalk Galapaških otokov.

Naju dejstvo, da se na mestnih ulicah sončijo skoraj metrski plazilci sprva ni preveč zabavalo, ampak ko smo se spoznali pobližje, sva jih bili vedno veseli. Prvo iguano sva srečali na poti v hostel, in se je na veliko izognili, ampak nisva mogli mimo, da ne bi stisnili ene hitre fotke, ker, kaj pa če slučajno naslednja dva tedna ne vidiva nobene več. No, ta strah je bil odveč.

na cesti

Konec koncev sva takoj zjutraj planirali obisk plaže Tortuga Bay, ki je znana po tem, da morje na kopno naplavi cele kolonije iguan, in slej ko prej sva se z malimi zmaji morali spoprijateljiti.

družba na plaži

Zjutraj naju je pozdravilo oblačno nebo, ampak sva vseeno spokali na plažo. Čeravno skoraj vse agencije prodajajo organiziran izlet do znamenite plaže Tortuga bay, sva se midve odločili za solo varianto. Ob 6:00 zjutraj auf in pot pod noge čez mesto, skozi kaktusov gozd do dolge peščene plaže. Sivi oblaki, bel pesek, sivo zeleno morje, sivkasti kaktusi, črne iguane, skratka 50 odtenkov sive na galapaški način. Nad vremenom sva bili vse prej kot navdušeni, toliko bolj pa naju je razveselilo dejstvo, da sva na Tortuga bay, kakor daleč seže oko, lahko so-raziskovalce prešteli na prste ene roke. Božansko.

morska deklica

Sprehajali sva se po plaži, brisali kapljice z obraza (morda dež, morda morje) in počasi postajali nejevoljni, ker na plaži, ne samo, da ni bilo videt turistov, tudi iguan ni bilo. Prišli sva do male oaze in tam opazili tri iguane, ki so dremale na soncu. Končno.

Morska iguana je edina vrsta morskega kuščarja na svetu, ki sicer živi na kopnem, a se prehranjuje v morju – najraje se pase na morskih algah, kakšnih skalnih pobočjih pod vodo, ali pa si hrano išče v globlji vodi. V vodi so iguane videti zelo zanimivo, saj imajo ploščat nos in zelo ostre zobe, s katerimi trgajo alge iz skal. Ploščat rep jim služi kot plavutka, medtem ko jim med plavanjem noge neuporabno bingljajo ob telesu. Nimajo plavalne kožice, saj potrebujejo močne kremplje, da jih valovi (ali morski levi) ne odlepijo od kosila pod gladino. A scrklanci (podobno kot midve) ne marajo mrzle vode in v njej ne zdržijo prav dolgo, zato jih je večkrat mogoče videt, ko se pridejo pogret na vroč pesek na obalo. Živijo cca 60 let, koliko so stare pa lahko sklepamo po tem, kakšne barve so – mladički so običajno črni, odrasle pa se lahko obarvajo rdeče, črno, zeleno ali sivo (najbolj pisane – božične iguane živijo na otoku Espanola).

na sprehodu po plaži

Malce razočarani nad dejstvom, da nisva videli niti ene kolonije iguan, ki jih valovi prinašajo na obalo, sva se odpravili proti domu, vendar bili zelo prijetno presenečeni – na prej prazni plaži, se je zdaj sončilo več deset iguan.

predatorji

Na srečo niso barvno usklajene s peskom, sicer bi sigurno pohodili kakšen rep ali dva. Se jih pa tudi dobro sliši, saj sol, ki jo pojedo skupaj z algami izločajo skozi nosno sluznico, kar se sliši približno kot napad senenega nahoda. Na zdravje!

blizu

Poleg morskih, pa se po Galapaškem otočju sončijo tudi kopenske iguane, ki so večje in bolj pisane kot morske. Midve sva jih največ videli na plaži La Loberia, sicer pa naj bi živele na 6 otokih.

iguanska družina

Čez dan sonce lovijo na plaži, hladijo pa se ponavadi pod kaktusi, v senci dreves in pod skalami. Da ohranijo telesno temperaturo. noči preživljajo v plitkih luknjah v zemlji. Na plažo La Loberia sva se tudi tokrat odpravili peš (za kar nama je bilo itak kasneje žal, saj sva večino poti hodili ob glavni cesti brez razgledov). Pot naju je spet vodila skozi mestne ulice najprej do peščene plaže, potem pa čez vedno bolj ostre črne skale do razgledne točke, kamor pa nisva prišli, ker nama je pot prekrižalo več kopenskih iguan, bližnjic oziroma ovinkov pa ni bilo. Vsaj za naju, v ‘ta poceni’ japonkah, so bile skale enostavno preostre. Pa tudi nočilo se je že, in ko nisva več ločili skale od iguan, sva pospešili korak in v mesto prispeli v trdi temi.

sončni zahod

Skratka, iguane so zelo prisrčni mali dinozavri. Mojstri prvega vtisa ravno niso, priliko, da naredijo drugi vtis pa izkoristijo v največji možni meri. Če jih pozorno pogledaš, vidiš, da se ti večino časa prav navihano smehljajo. Midve jih obožujeva.

mi2

Pa še dobro nameren nasvet – videz vara – kratke noge in dolgi kremplji jih po plaži nesejo veliko hitreje kot zgleda, zato vedno drži razdaljo vsaj nekaj metrov.

Razen, ko se prijateljske vezi že okrepijo, potem je pa selfie neizogiben.

selfie
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino