Canary islands

KANARSKI OTOKI

Kanarski otoki so španska avtonomna skupnost v Atlantskem oceanu, kakih 100 km zahodno od Maroka. Sicer pa, na račun celoletnega lepega vremena, ena najbolj priljubljenih počitniških destinacij. Arhipelag sestavlja 7 večjih in več manjših vulkanskih otočkov. Tokrat sta bila na seznamu dva, in sicer Gran Canaria in Lanzarote.

Gran Canaria je tretji največji otok. Dobrih 50 km je dolga pot iz enega konca le tega do drugega, a se ga kljub temu drži poimenovanje ”mini kontinent”, namreč na otoku se vreme menja iz kilometra v kilometer, prav tako pa tudi pokrajina. Tu najdemo peščene sipine, bele (in črne) plaže, zelena hribovja, velika mesta in slikovite vasice. Cca ena tretjina otoka je pod UNESCO-vo zaščito kot biosferni rezervat.

las palmas
las palmas gran canaria

Med turisti je najbolj popularen jug otoka, saj se največ počitniških vasi in turističnih kapacitet nahaja na vzhodnem delu južne obale, medtem ko je sever otoka hladnejši. Vzhod je posejan s plažami, zahod pa je bolj razgiban in kamnit. Skratka otok ponuja nekaj za vsak okus, vse skupaj pa je zapakirano v celoletno prijetno toplo vreme, dobro hrano in veliko fotogeničnih krajev, ter prijaznih ljudi.

mogan
gran canaria canyon

Večina Kanarce povezuje s poležavanjem na plaži, v resnici pa otok ponuja precej zanimivih raziskovalnih pustolovščin, med katerimi se vsekakor morajo na seznamu znajti:

 • sipine Maspalomas (zgodaj zjutraj ali na sončnem zahodu, čez dan je nemogoče hodit bos)
 • Playa del Ingles (za občutek veličine peščenih plaž, in gužve iz okoliških resortov)
 • Roque Nublo (za naju je bil lepše videt od daleč, kot pa od blizu, vodi pa do tja lepa pešpot)
 • Las Palmas (vse, kar glavno mesto lahko ponudi, predel Vegueta)
 • Playa de Las Canteras (urbana plaža, fino za sprehod in obvezen stop na najboljšem sladoledu na otoku)
 • Puerto de Mogan (precej nagužvan resort, ampak absolutno nujno se je ustavit na srephodu po ozkih ultra cvetočih uličicah)
 • Puerto de las Nieves (tiha belo-modra vasica)
 • Presa de Las Ninas (jezero, obdano z borovci)
beaches

Otok Lanzarote je nekoliko manjši kot Gran Canaria, cel pod UNESCO-vo zaščito, najbolj prepoznaven (in tudi najbolj priljubljen) del le tega, pa je zagotovo nacionalni park Timanfaya. Otok večne pomladi naj bi bil tudi prvi na svetu, ki je prejel certifikat odgovornega turizma v biosfernih območjih (Biosphere) namreč razvija strategijo ne-invazivnega turizma, ki upošteva potrebe turistične industrije brez sklepanja kompromisov za bodoče generacije). Roko na srce, kakšnih posebej v oči sevajočih trajnostnih rešitev ni bilo opazit, je pa res, da se otočani trudijo usklajevat masovni turizem z lokalnim življenjem. Tudi pohvalno.

Otok na vsakem koraku ponosno razkazuje svoj vulkanski nastanek. Na eni strani ceste, napihane z rdečim peskom, črni vinogradi, zelene oaze in pisane fasade malih in malo večjih vasic. Na drugi strani pa klasičen šarm glavnega mesta, ki tudi po svoje očara z zgodovino in mešanico starega in novega.

Med potepanjem po Lanzarote si, z malo domišljije z lahkoto zamislimo, da hodimo po Marsu, pa vendarle ne gre spustit naslednjih krajev:

 • nacionalni park Timanfaya
 • Jameos del Agua (zapuščina divjih idej arhitekta Cesarja Manrique-ja, ki je pravzaprav vidna skoraj na vsakem koraku na otoku)
 • Museo Atlantico (podvodni muzej)
 • naravni bazenčki v Punta Mujeres
 • Famara (za ljubitelje vetra in surfanja)
 • Arrecife (zdajšnja) in Teguise (prejšnja) prestolnica
 • Charco de los Clicos (zelo turistično, ampak še vseeno zelo lepo)
 • Playa de Papagao (plaže, ki jih je, v izogib nepopisni gužvi, najbolje obiskat zgodaj zjutraj ali pozno popoldan)
 • La Geria (vinogradi, kot jih zagotov še nikoli niste videli)

Tako kot mnogi drugi, sva tudi midva mislila, da so Kanarski otoki ime dobili po istoimenski ptici, vendar je zgodba ravno obratna. Ptica je ime dobila po otokih, le te, pa so prvi Evropejski obiskovalci poimenovali po psu (latinsko = canaria). Menda, naj bi takoj po izkrcanju videli velike pse in tako naj bi se otoka prijelo ime Gran Canaria (Veliki pes). Druga zgodba pa pravi, da so poleg ljudi, otok včasih naseljevali tjulni, katere so Rimljani poimenovali ”psi iz morja” in od tod potem tudi ime. Katero zgodbo kupite, presodite sami 😊.

Kanarski otoki so zelo prijetna destinacija za krajši pobeg pred mrzlo evropsko zimo. Samo ležanje na plaži in srkanje koktejlov, ali pa raziskovanje novih krajev, tu se najde prav vse. Po relativno zmernih cenah (tako kot povsod drugje, bolj se oddaljimo od turističnih krajev, vse postane bolje in ceneje).