sustainble life

fletno trajnostno

Oziroma, kaj pa mi vsi skupaj naredimo za lepši jutri? Danes, ko vse postaja zeleno, bio, eko, trajnostno, družbeno odgovorno in prijazno, bi se bilo fino vprašat, koliko nam je zares mar? Kako ukrepati, da bo naš vsakdan obarvan fletno trajnostno.

Časi so taki, da bomo vsi skupaj morali zelo hitro najti ravnotežje med našim stilom življenja in skromnimi željami planeta Zemlja po golem preživetju. V učbenikih piše, da se trajnost (v najširšem smislu) nanaša na vzdrževanje nekega procesa skozi čas. V resnici, pa je največkrat servirana definicija trajnosti kot preprečevanje izčrpavanja naravnih virov na način, da ostanejo dolgoročno uporabni. Vsak od nas pa lahko vsak dan naredi nekaj dobrega.

Da bi zaživeli nekoliko bolj trajnostno, ni treba, da življenje obrnemo na glavo. Važno je, da delamo male spremembe in s svojimi dejanji tudi druge spodbujamo k tovrstnemu ravnanju. Spodnji nasveti so sicer le kapljica v morje, ampak saj veste, zrno na zrno pogača,…

  • Uporabimo to, kar že imamo

Nobene potrebe ni, da se prepuščamo potrošniškemu toku in zapravljamo težko prislužen denar. Naj nas grejejo materiali, in ne modni trendi, jejmo z vrta, ne iz supermarketa, ter razmišljajmo s svojo glavo. Moja, 10+ let stara (in prav nič trendi) vetrovka še vedno kar dobro drži nalive.

Manj izgovorov. Več akcije. Vsak dan.
  • Dobro (po)skrbimo za svojo opremo

Strgane vezalke še ne pomenijo, da so čevlji za v smeti. Z obiski čevljarjev, šivilj in drugih rokodelskih mojstrov in mojstric v bistvu podpiramo male podjetnike, in tako delamo nekaj koristnega zase in za druge.

  • Raziskujmo, preučujmo in analizirajmo

Ampak, ko pa je čas za novo opremo, pa poleg cene in modela, poglejmo tudi kako znamka stoji za trajnostnimi standardi. Poceni je lahko super, ni pa nujno, kot tudi obratna zgodba ni 100 % ziher. Precej kontra produktiven je nakup eko šampona od podjetja, ki je znano po nizkih ali neobstoječih okoljskih in drugih standardih. Vsako, omembe vredno podjetje, ima na svoji spletni strani objavljen dokument, ki govori o družbeni odgovornosti.

trajnost v praksi
  • Popotniške stvari uporabljajmo tudi doma

Zakaj bi večnamenske steklenice, zložljiv pribor in slamice, bambusove skodelice, trd pralni prašek, šampon in druge higienske pripomočke v kamnu, uporabljali samo na potovanju? Z njihovo uporabo tudi doma bistveno pripomoremo k zmanjševanju odpadnih snovi v okolju.

  • Reciklirani materiali in ”fair trade” certifikati

Hitra instant moda je sicer cenovno super dostopna, malo manj super pa je gledano iz okoljskega vidika, namreč za izdelavo enega para kavbojk se lahko porabi tudi do 20.000!!! litrov vode, zato je vredno zapravit kak evro več za kvalitetnejša, dlje trajajoča oblačila, ki jih ne šivajo otroci v vrtcu.

trajnostni znaki
  • Telefon, podaljšek naših možganov

Imamo ga zato, da si z njim olajšamo vsakodnevne zoprne naloge. Tisto, kar ni treba več napisat na papir in ima kratek rok trajanja, ter nobene čustvene vrednosti, naj ostane v digitalni obliki. Papir so drevesa. Drevesa so življenje.

  • Manj pakiranja, manj kompliciranja

Čista resnica. Pa ne samo, da se z manj stvarmi bolje počutimo mi, tudi planet lažje zadiha. Odvečne stvari naj najdejo prostor v trgovini ponovne uporabe, stvari lahko podarimo, predelamo, obdelamo, zamenjamo, skratka, opcij je veliko.

  • Življenjski cilji

Če nič drugega, je biti odgovoren danes popularno. Sprememba življenjskega stila sicer od nas zahteva precej prilagajanja in odrekanja, ampak rezultat na dolgi rok je tako osvobajajoč, da naj nam recikliranje, ponovna uporaba, brez-embalažni nakupi, samooskrba, sočutje in kanček zdrave pameti, pridejo v navado.