KAPADOKIJA – KAJ POLEG BALONOV SE ŠE SKRIVA TAM?

kapadokija

Nočni bus in glavobol gresta skupaj tako kot pašteta in kruh. Na poti iz Trabzona do Goreme naju prebudi sonce, ki pa je žal vzšlo ravno malo prepozno, saj sva prespali postajo, na kateri bi morali izstopit. V paniki pomečkava zemljevid v žep in skočiva dol. Na avtocestni odstavni pas. Obe precej slabe volje, vsaka s svojimi mislimi, se peš odvlečeva proti 8 kilometrov oddaljenem mestu. Kdor nima v glavi, ima pa v nogah, pravijo.

GPS, ki naj bi naju pripeljal do prenočišča, naju vodi skozi zamotane mestne ulice, mimo, v jamo vklesanih hiš, trgov in parkov. Zdi se, da se vrtiva v krogu, ampak po srečnem naključju nama uspe najti pravo hišo. Hišo, ki je vklesana v jamo. Ker lastnika ni doma, nama na pomoč priskoči soseda. Kot vse kaže, Turki skrivajo ključe na precej podobna mesta kot Slovenci 😊.

Ljubo doma! Hiša ni majhna, cel kup sob in hodnikov pa precej spominja na labirint. Vse spalnice so še prazne, zato si seveda izbereva največjo. Varno nameščeni, si končno lahko splanirava nekaj dnevnih izletov po okoliških mestih. Obe malo bolj športnega duha narediva cca 15-20km na dan, v eno smer peš, nazaj pa z avtobusom. Gibljeva se na področju Kapadokije, ki jo boste najbrž prepoznali po zanimivi, skalnati pokrajini, ki jo nemalokrat preletava na stotine balonov. Vreme za balonarjenje nama žal ni bilo naklonjeno, zato pa sva se toliko bolj potopili v raziskovanje kulturnega utripa mest, ki so precej konservativna, zato, če nočete zbujat negativne pozornosti, kratke hlače odpadejo.

Kapadokija je del Unescove kulturne dediščine, ime pa naj bi se prevedlo kot ”dežela konjev”. Sicer pa ima regija, poleg unikatnega videza, tudi precej pestro zgodovino. Po propadu Perzijskega cesarstva je Aleksander poskušal v Kapadokiji vladati preko enega od svojih vojaških poveljnikov, vendar se je na oblast povzpel sin zadnjega perzijskega satrapa Arijarat I., ki se je izkazal za uspešnega vladarja, kljub temu pa je Kapadokija, čez dobrih sto let prvič prišla v stik z Rimsko republiko. Po obilo notranjih nemirih in vojni, je Kapadoška dinastija propadla. 

Kapadokija je visoka planota v vzhodni Anatoliji z nadmorsko višino preko 1000 m, nad katero se dvigujejo številni ognjeniki. Je regija, kjer je vse, kamor seže pogled, nekaj posebnega – največja posebnost pa so pravljični dimniki in jame. Dimnike so ”zgradili” ognjeniki, ki so pred več milijoni let v stožčaste oblike naložili vulkansko kamenino ignimbrit. V sklade teh ognjeniških umetnin pa so potem prebivalci začeli klesat hiše, cerkve in samostane, ki so se danes spremenili v hotele in muzeje.

Danes je Kapadokija je zaradi svojih izjemnih geoloških, zgodovinskih in kulturnih značilnosti priljubljena turistična destinacija. Najzanimivejša in najpogosteje obiskana mesta so Ürgüp, Göreme in dolina Ihlara, med podzemeljskimi mesti pa so najpopularnejša Derinkuyu, Kaymaklı, Gaziemir in Özkonak. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *