KANARSKI OTOKI – VEČ KOT LE POLEŽAVANJE NA PLAŽAH

kanarski otoki

Kanarski otoki so španska avtonomna skupnost v Atlantskem oceanu, kakih 100 km zahodno od Maroka. Sicer pa, na račun celoletnega lepega vremena, ena najbolj priljubljenih počitniških destinacij. Arhipelag sestavlja 7 večjih in več manjših vulkanskih otočkov. Tokrat sta bila na seznamu dva, in sicer Gran Canaria in Lanzarote.

GRAN CANARIA

Gran Canaria je tretji največji otok. Dobrih 50 km je dolga pot iz enega konca le tega do drugega, a se ga kljub temu drži poimenovanje ”mini kontinent”, namreč na otoku se vreme menja iz kilometra v kilometer, prav tako pa tudi pokrajina. Tu najdemo peščene sipine, bele (in črne) plaže, zelena hribovja, velika mesta in slikovite vasice. Cca ena tretjina otoka je pod UNESCO-vo zaščito kot biosferni rezervat.

Puerto de Mogan

Med turisti je najbolj popularen jug otoka, saj se največ počitniških vasi in turističnih kapacitet nahaja na vzhodnem delu južne obale, medtem ko je sever otoka hladnejši. Vzhod je posejan s plažami, zahod pa je bolj razgiban in kamnit. Skratka otok ponuja nekaj za vsak okus, vse skupaj pa je zapakirano v celoletno prijetno toplo vreme, dobro hrano in veliko fotogeničnih krajev, ter prijaznih ljudi.

Canary islands

Večina Kanarce povezuje s poležavanjem na plaži, v resnici pa otok ponuja precej zanimivih raziskovalnih pustolovščin, med katerimi se vsekakor morajo znajti:

Sipine Maspalomas

ki jih je najbolje obiskat zgodaj zjutraj ali ob sončnem zahodu, namerč čez dan je pesek veliko prevroč, da bi po njem hodili bosi.

Playa del Ingles

da dobiš občutek veličine peščenih plaž, in žal tudi gužve iz okoliških resortov

Granc Canaria

Roque Nublo

skala, katere veličino se sicer bolje vidi od daleč, kot pa od blizu, vodi pa do tja lepa pešpot, ki v lepem vremenu zna bit prav lušten pohod.

Las Palmas

je vse, kar glavno mesto lahko ponudi, še posebej vreden ogleda je predel Vegueta

Playa de Las Canteras

je velikanska urbana plaža, z nešteto lokali, trgovinami in restavracijami skoraj direkt na plaži. Fino za sprehod in obvezen stop na najboljšem sladoledu na otoku

Las Palmas

Puerto de Mogan

je precej nagužvan resort, ampak absolutno nujno se je ustavit na srephodu po ozkih ultra cvetočih uličicah. Malokje se vidi tako lepo okrašene ulice.

Puerto de Mogan

Puerto de las Nieves

tiha belo-modra vasica, kjer ribiči še vedno lovijo ribe za večerjo in posel, ne le za turizem

Presa de Las Ninas

jezero, obdano z borovci in nekoliko bolj hribovsko vegetacijo. Ob jezeru je tudi manjši prostor za piknik

LANZAROTE

Otok Lanzarote je nekoliko manjši kot Gran Canaria, cel pod UNESCO-vo zaščito, najbolj prepoznaven (in tudi najbolj priljubljen) del le tega, pa je zagotovo nacionalni park Timanfaya. Otok večne pomladi naj bi bil tudi prvi na svetu, ki je prejel certifikat odgovornega turizma v biosfernih območjih (Biosphere) namreč razvija strategijo ne-invazivnega turizma, ki upošteva potrebe turistične industrije brez sklepanja kompromisov za bodoče generacije). Roko na srce, kakšnih posebej v oči sevajočih trajnostnih rešitev ni bilo opazit, je pa res, da se otočani trudijo usklajevat masovni turizem z lokalnim življenjem. Tudi pohvalno.

Otok na vsakem koraku ponosno razkazuje svoj vulkanski nastanek. Na eni strani ceste, napihane z rdečim peskom, črni vinogradi, zelene oaze in pisane fasade malih in malo večjih vasic. Na drugi strani pa klasičen šarm glavnega mesta, ki tudi po svoje očara z zgodovino in mešanico starega in novega.

Med potepanjem po Lanzarote si, z malo domišljije z lahkoto zamislimo, da hodimo po Marsu, pa vendarle ne gre spustit naslednjih krajev:

nacionalni park Timanfaya

Lanzarote

Jameos del Agua

je zapuščina divjih idej arhitekta Cesarja Manrique-ja, ki je pravzaprav vidna skoraj na vsakem koraku na otoku

Cesar Manr

Museo Atlantico

podvodni muzej

naravni bazenčki v Punta Mujeres

Lanzarote

Famara

za ljubitelje vetra in surfanja

Arrecife (zdajšnja) in Teguise (prejšnja) prestolnica
Charco de los Clicos

zelo turistično, ampak še vseeno zelo lepo pogledat, kako se je narava poigrala s sladko in slano vodo

Lanzarote

Playa de Papagao

plaže, ki jih je, v izogib nepopisni gužvi, najbolje obiskat zgodaj zjutraj ali pozno popoldan)

La Geria

vinogradi, kot jih zagotov še nikoli niste videli

Lanzarote

Kanarski otoki so zelo prijetna destinacija za krajši pobeg pred mrzlo evropsko zimo. Samo ležanje na plaži in srkanje koktejlov, ali pa raziskovanje novih krajev, tu se najde prav vse. Po relativno zmernih cenah (tako kot povsod drugje, bolj se oddaljimo od turističnih krajev, vse postane bolje in ceneje).

Tako kot mnogi drugi, sva tudi midva mislila, da so Kanarski otoki ime dobili po istoimenski ptici, vendar je zgodba ravno obratna. Ptica je ime dobila po otokih, le te, pa so prvi Evropejski obiskovalci poimenovali po psu (latinsko = canaria). Menda, naj bi takoj po izkrcanju videli velike pse in tako naj bi se otoka prijelo ime Gran Canaria (Veliki pes). Druga zgodba pa pravi, da so poleg ljudi, otok včasih naseljevali tjulni, katere so Rimljani poimenovali ”psi iz morja” in od tod potem tudi ime. Katero zgodbo kupite, presodite sami 😊.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *